Uddannelsesplan for 1. Praktik - Grundfagligheden
Kompetencemål
De studerende kan begrunde, tilrettelægge, gennemføre og evaluere pædagogiske aktiviteter gennem deltagelse i pædagogisk praksis på praktikstedet, herunder vurdere egne læreprocesser i praksis.
Vidensmål
Den studerende har viden om:
- praktikstedets målgrupper samt praktikstedets pædagogiske og samfundsmæssige opgaver
- målsætning, tilrettelæggelse og organisering af pædagogisk praksis, herunder om pædagogiske metoders effekter
- evaluerings-, undersøgelses og dokumentationsformer
- såvel den sundhedsmæssige som den dannelsesmæssige betydning af sunde madvaner, måltidskultur, hygiejne og indeklima.
Færdighedsmål
Den studerende kan:
- anvende viden om praktikstedets samfundsmæssige opgaver i tilrettelæggelsen af det pædagogiske arbejde
- målsætte, tilrettelægge, gennemføre og evaluere pædagogisk praksis med inddragelse af viden om effekten af forskellige pædagogiske metoder
- dokumentere og evaluere egen deltagelse i pædagogisk praksis, herunder reflektere over kvaliteten i egne læreprocesser
- anvende viden om sundhed og sundhedsfremme i tilrettelæggelsen af det pædagogiske arbejde.
Læring via den pædagogiske praksis og vejledning
Videns- og færdighedsmål 1
Der tages afsæt institutionens pædagogiske læreplaner. Det forventes, at den studerende er bekendt med disse. I vores pædagogiske planlægning har vi altid fokus på hele barnets trivsel, udvikling og læring.
Videns- og færdighedsmål 2
Vi tilbyder vejledning og guidning, og den studerende indgår i stuens pædagogiske planlægning. Den studerende inddrages i refleksioner og evaluering på stuemøder samt til vejledning m.m.
Videns- og færdighedsmål 3
Der arbejdes med planlægnings- og evalueringsmetoder f.eks. SMTTE. I forbindelse med vejledningen arbejdes der med den studerendes egen indsats på området.
Videns- og færdighedsmål 4
Institutionen tilbyder ikke daglig kostordning, men tilbyder morgenmad og eftermiddagsmad hver dag. Vi arbejder med projekter om sundhed og sundhedsfremmende livsstil. Der er stort fokus på bevægelse ude og inde. Vi har en kostpolitik og med den i tankerne, er det forældrene, der vælger, hvad der skal i madkassen.
Relevant litteratur
Der aftales anvendelse af litteratur ift. portofolie.
Den studerende drøfter med sin vejleder, hvilken litteratur der ellers kan være relevant med udgangspunkt i den studerendes mål og interesser samt institutionens profil.
Evaluering
Den studerendes læringsudbytte evalueres ved 2/3 af praktikperioden.
Evalueringen af den studerendes læringsudbytte tager udgangspunkt i de refleksioner, den studerende har over egen og oplevet praksis i den pædagogiske hverdag samt den studerendes portofolie.
Refleksionerne er en fast del på dagsordenen til vejledningsmøderne.
Organisering af vejledning
Den studerende har en ugentlig vejledning med praktiklæreren. Vi tilbyder temaer om:
- Ledelse
- Læreplaner
- Bevægelsesfremmende læringsmiljøer i ude- og inderummet
- ICDP
- Sprog og Kognition.
Der vil blive aftalt et fast tidspunkt for vejledning med den enkelte studerende ved praktik start.
Vi lægger vægt på at inddrage den studerendes arbejdsportofolio og anvender portfolioen ved hver vejledning. Den studerende laver dagsorden til vejledningsmøderne og skriver løbende i sin portfolio, hvilken skal ligge tilgængelig for vejlederen på praktikportalen.
Den studerendes arbejdsplan
Den studerende vil få udleveret en mødeplan kort før praktikkens begyndelse. Der skal påregnes arbejdstid i institutionens åbningstid samt deltagelse i aftenmøder.
Problemer i praktikforløbet
Ved problemer i praktikken vil vi forsøge at håndtere disse i institutionen. Er der tale om problemer af særlig karakter, vil disse blive løst i tæt samarbejde med seminariet.