Uddannelsesplan for 3. praktik - Dagtilbudspædagogik
Område: Samarbejde og udvikling
Området retter sig mod systematisk og videns baseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis.
Kompetencemål
Den studerende skal målrettet kunne tilrettelægge, gennemføre, dokumentere og evaluere aktiviteter og læreprocesser, der støtter barnets trivsel, læring, dannelse og udvikling. I den forbindelse skal den studerende på et fagligt grundlag kunne udfordre eksisterende praksis, afsøge og vurdere alternative muligheder og bidrage til udvikling af pædagogisk praksis.
Vidensmål
Den studerende har viden om:
- samfundsmæssige og institutionelle problemstillinger forbundet med pædagogisk arbejde i dagtilbud
- leg, bevægelse, natur- og kulturoplevelser, digitale medier samt skabende aktiviteters betydning for 0-5 åriges dannelse, trivsel, læring og udvikling
- forandringsprocesser og innovation
- inddragelse af børn og forældres perspektiv i udviklings- og forandringsprocesser
- didaktiske og pædagogiske metoder til udvikling af pædagogisk praksis, herunder dokumentation og evaluering
- førstehjælp.
Færdighedsmål
Den studerende kan:
- identificere, analysere og vurdere samfundsmæssige rammer og institutionskulturens betydning for samarbejde, pædagogisk udvikling og kvalitet
- udvikle det fysiske, psykiske, sociale og æstetiske børnemiljø
- bidrage til udvikling af pædagogisk praksis gennem innovative og eksperimenterende tiltag
- inddrage børn og forældres ideer og kreativitet som en del af pædagogiske udviklings- og forandringsprocesser
- sætte mål, anvende dokumentations- og evalueringsmetoder og udvikle viden gennem deltagelse, systematisk erfaringsopsamling og refleksion over pædagogisk praksis
- udføre grundlæggende førstehjælp.
Læring via den pædagogiske praksis og vejledning
Videns- og færdighedsmål 1
Vi har fokus på hele barnets trivsel, læring, dannelse og udvikling.
Der udarbejdes SMTTE-modeller ved tilrettelæggelse af differentierede pædagogiske aktiviteter på enkelte børn eller på grupper af børn.
Der arbejdes med Matrix-relationsskemaer, og det forventes, at den studerende i 3. praktik bliver fortrolig med dette samt herudfra bliver i stand til at skabe sig et overblik over handleplaner på de enkelte børn på stuen.
Herudover arbejdes der arbejdes med samspilstemaer fra ICDP.
Videns- og færdighedsmål 2
Den studerende får mulighed for at bidrage til planlægning og udvikling af de fysiske rum, så der ud fra evidensbaseret viden arbejdes med en kobling af teori og praksis.
Videns- og færdighedsmål 3
Der er mulighed for, at den studerende kan indgå i arbejde med eksperimenter, der kan være med til at skabe ny pædagogisk praksis. Den studerende skal kunne stille undersøgende og nysgerrige spørgsmål til institutionens praksis.
Videns- og færdighedsmål 4
Den studerende skal kunne have fokus på forældreinddragelse i hverdagen.
Det forventes, at den studerende kan lave forældreinddragende arbejde. Den studerende skal altså kunne arbejde anerkendende både i forhold til forældre og børn.
Der forventes også, at den studerende kan koble den planlagte aktivitet med det at følge barnets spor.
Videns- og færdighedsmål 5
Den studerende skal indgå i didaktiske overvejelser om "hvordan lærer vi børn at lære". Der er her fokus på både den fysiske indretning og pædagogens egen rolle i forhold til valg af struktur og læringsmetoder.
Det er et krav, at den studerende arbejder med planlægnings- og evalueringsmetoder, f.eks. SMTTE.
Videns- og færdighedsmål 6
Undervisning på studiedage.
Relevant litteratur
Der aftales anvendelse af litteratur ift. portofolie.
Den studerende drøfter med sin vejleder, hvilken litteratur der ellers kan være relevant med udgangspunkt i den studerendes mål og interesser samt institutionens profil.
Evaluering
Den studerendes læringsudbytte evalueres ved 2/3 af praktikperioden.
Evalueringen af den studerendes læringsudbytte tager udgangspunkt i de refleksioner, den studerende har over egen og oplevet praksis i den pædagogiske hverdag samt den studerendes portofolie.
Refleksionerne er en fast del på dagsordenen til vejledningsmøderne.
Organisering af vejledning
Den studerende har en ugentlig vejledning med praktiklæreren.
Vi tilbyder temaer om:
- Ledelse
- Læreplaner
- Bevægelsesfremmende læringsmiljøer i ude- og inderummet
- ICDP
- Sprog og Kognition.
Der vil blive aftalt et fast tidspunkt for vejledning med den enkelte studerende ved praktik start.
Vi lægger vægt på at inddrage den studerendes arbejdsportofolio og anvender portfolioen ved hver vejledning. Den studerende laver dagsorden til vejledningsmøderne og skriver løbende i sin portfolio, hvilken skal ligge tilgængelig for vejlederen på praktikportalen.
Forventninger til studerende
For at være relationskompetent er det vigtigt, at man evner empatisk identifikation. Dette er i vores øjne en forudsætning for at kunne blive en dygtig pædagog. Ligeledes er det vigtigt, at den studerende kan arbejde med læring og læringsmiljøer samt kan omsætte didaktiske overvejelser til læringsaktiviteter med børnegruppen.
Derudover forventer vi engagement, rummelighed, fleksibilitet og ansvarlighed og glæde ved arbejdet.
Ligeledes forventes det, at den studerende reflekterer ift. rollen som pædagog og kan sætte det i perspektiv til omverden.
Den studerendes arbejdsplan
Den studerende vil få udleveret en mødeplan kort før praktikkens begyndelse. Der skal påregnes arbejdstid i institutionens åbningstid samt deltagelse i aftenmøder.
Problemer i praktikforløbet
Ved problemer i praktikken vil vi forsøge at håndtere disse i institutionen. Er der tale om problemer af særlig karakter, vil disse blive løst i tæt samarbejde med seminariet.